Skip navigation

FHJ@MundialEen container met daarin een redactie, een container die dient als radiostudio en 27 gemotiveerde mensen. Dat is Fontys Hogeschool Journalistiek Tilburg (FHJ) die twee dagen lang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat journalistiek via radio, televisie en internet bedrijven op Festival Mundial. Voor het eerst werkt de FHJ samen met het Brabants Dagblad.Multimediaal
Voor de vierde keer op rij verslaan studenten en docenten van de FHJ het mondiale festival vanuit Tilburg op een multimediale manier. Frontstage staat een mobiele studio om de radio-items via een livestream de wereld in te slingeren. Tijdens de live-uitzending vallen de gasten letterlijk de uitzending binnen en worden de sfeerreportages, interviews en jamsessies van aanwezige bands uitgezonden. Backstage staat de werkcabine waar de internetredactie haar schrijftalenten zal publiceren op de website. Ook wordt er in deze cabine druk gemonteerd om alle reportages en interviews mooi in beeld en geluid naar buiten te brengen. Deze reportages zijn ook weer terug te vinden op de website van FHJ@Mundial. De radio-uitzendingen worden als podcast aangeboden. Daarnaast worden de journalistieke producties dit jaar voor het eerst in samenwerking met het Brabants Dagblad gepubliceerd. Het dagblad heeft zelfs een speciaal YouTube-kanaal aangemaakt voor deze Tilburgse happening.

Hoofdredactie
Sinds februari dit jaar zijn we al druk in de weer om organisatorisch alles op zijn pootjes terecht te laten komen voor hét weekend waar ik en vele andere studenten naar uitkijken. Het plannen van werkplekken, het organiseren van bijeenkomsten, het maken van TV- en radioreportages, contacten leggen met organisaties, persaccreditaties aanvragen en ga zo maar door. De voorgaande activiteiten zijn een klein deel van de werkzaamheden waar ik me het afgelopen jaar mee bezig heb gehouden. In februari kreeg ik te horen dat ik me in mocht gaan zetten als hoofdredactrice van FHJ@Mundial. Daarbij werd ik begeleid door twee docenten: Jeroen van de Nieuwenhof en Gie Meeuwis. Op een gegeven moment kregen we in de gaten dat het voorbereiden van het festival veel tijd vergde. Dat was de reden dat Michiel Stol werd ingeschakeld en ik samen met Michiel als studentenduo verder ben gegaan met het voorbereiden. Door deze stap werd de hoofdredactie uitgebreid naar vier man.

Because I am a Girl
Maar Festival Mundial is niet de enige muzikale gelegenheid waar de FHJ dit jaar aandacht aan besteedt. Voor het eerst verslaan we aan de vooravond van het festival het Because I am a Girl-concert. Dit concert is een initiatief van Plan Nederland. Zij zetten zich in voor meisjes in ontwikkelingslanden. De multimediale verslaggeving van dit evenement is ook terug te vinden op de website van FHJ@Mundial.

Mediaminds
Jaap Stronks en Paul Vereijken hebben donderdag in hun live online radioprogramma MediaMinds aandacht geschonken aan het Festival Mundial-project. In de uitzending werd ik met allerlei vragen bestookt over het project. Al met al heb ik ontzettend genoten van de afgelopen maanden en heb ik weer veel bijgeleerd, ook op het gebied van multimediaal denken en het inzetten van nieuwe media. Het einde is nog lang niet in zicht.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: