Skip navigation

Trouw en CozzmossEen brief of een e-mail geadresseerd aan schenders van het auteursrecht stuurt dagblad Trouw al tien jaar. Maar sinds december vorig jaar is het écht menens. In samenwerking met contentbeschermer Cozzmoss pakken ze schenders aan. Het dagblad heeft inmidddels 100.000  euro gefactureerd aan auteursrechtenschenders. “Rechtszaken worden niet uitgesloten”, vertelt Gerbert van Loenen, adjunct-hoofdredacteur Trouw.

Zelf zoeken naar gekopieerde artikelen bleek ineffectief
Voorheen zochten medewerkers van Trouw met behulp van Google naar delen van teksten. “In het verleden pakten we in het bijzonder de toevalstreffers aan. Als een collega zag dat zijn kopij of foto opdook op een website dan meldde hij dat en schreven we een boze brief, maar een boze brief was weinig effectief”, vertelt Van Loenen. Daarom heeft het dagblad besloten om het groter aan te pakken en heeft contentbeschermer Cozzmoss gevraagd om te helpen met het aanpakken van auteursrechtenschenders.

Onverwacht veel website kopieerden artikelen Trouw
Voordat Trouw Cozzmoss officieel als partner in de arm nam, hebben ze gekeken hoe vaak artikelen van de krant en de website zonder bronvermelding worden gekopieerd of zelfs doorverkocht. Uit die verkenning is gebleken dat de situatie erger was dan Van Loenen dacht. “Als je via Google op de naam van een journalist van ons zoekt, kun je een deel van de schendingen boven water krijgen. Dan denk je dat het misschien wel mee valt. Het valt juist erg tegen. Het was veel erger dan we hadden verwacht.” De grofste schendingen worden gepleegd door bedrijven die via hun website geld vragen voor kopij van Trouw, vult hij aan. Ze verkopen als het ware het eigendom van Trouw door zonder dat het dagblad hiervoor geld krijgt. “Het zijn vaak grote bedrijven die stelselmatig de bron en de auteursnaam weglaten.” Wie die grote bedrijven zijn? Van Loenen noemt ze diplomatiek de “grote dossiers”.

Judith Martens (Cozzmoss):
“Trouw bepaalt hoe wij factureren en welke partij wordt benaderd. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de partij die achter de auteursrechtinbreuk zit. Voor Trouw geldt dat bedrijven, overheden en professionele stichtingen de kopie op hun site mogen laten staan, mits zij een schadevergoeding betalen en daarnaast een hyperlink plaatsen naar het betreffende artikel op de website van Trouw. Aan particulieren wordt om de plaatsing van een hyperlink gevraagd. Zij mogen de eerste vijftig woorden van het artikel laten staan.”

Tientallen artikelen gekopieerd en doorverkocht door farmaceuten
Farmaceutische bedrijven zijn de grote boosdoeners in de ogen van Trouw. Ze hebben volgens de krant tientallen artikelen overgenomen zonder bronvermelding en bieden de teksten of foto’s aan derden aan voor geld. “Dat zijn grove schendingen van het auteursrecht. Zonder bronvermelding of auteursnaam een artikel of foto doorverkopen is natuurlijk ontoelaatbaar. Van Loenen is hierover met name gefrustreerd omdat Trouw veel onderzoek doet naar de farmaceutische sector en weet dat er in de sector veel geld in omloop is. Maar niet alleen de farmaceutische bedrijven maken zich schuldig aan het schenden van het auteursrecht. Zelfs publieke omroepen gaan aan de haal met de kopij van het dagblad. Van Loenen: “Ik noem geen namen, maar er zijn publieke omroepen die zich ook schuldig maken aan het schenden van het auteursrecht. Ze ontvangen belastinggeld, dagbladen niet, en daar bovenop vullen de omroepen hun website met onze artikelen of foto’s. Ze vermelden wel de bron, maar dat mag volgens de regels ook niet. Het is gewoonweg niet de bedoeling dat het zomaar gebeurd.”

Rechtszaken zijn niet uitgesloten
De samenwerking tussen Trouw en Cozzmoss loopt nu een half jaar. In die zes maanden zijn bepaalde bedrijven zo vaak voorgekomen als schender van het auteursrecht dat er rondom hen een dossier wordt opgebouwd. “Er zijn een aantal grote dossiers aangelegd waarmee de advocaat die Cozzmoss in de arm heeft genomen aan de slag gaat. De betreffende advocaat is nu in gesprek met die partijen. Deze partijen zijn echt de grote schenders en daarbij het gaat om grote bedragen. Het is zeker niet uitgesloten dat daar rechtszaken van komen”, vertelt de adjunct-hoofdredacteur .

Judith Marten (Cozzmoss):
“Om zo efficiënt mogelijk auteursrechtschenders op te sporen en aan te schrijven, maken wij gebruik van moderne technieken.”

Gemengde reacties op samenwerking Trouw en Cozzmoss
Dat Trouw met Cozzmoss in zee ging, maakte veel los in de journalistiek. Naast Trouw heeft ook Judith Martens van Cozzmoss reacties van andere dagbladen ontvangen. “Onze handelswijze kent voor- en tegenstanders. De reacties op onze manier van werken lopen dan ook uiteen van zeer positief tot zeer negatief.” Uitgebreidere informatie kan ze niet verstrekken. Van Loenen heeft onder andere gesproken met het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, verscheidene kranten, nieuwsorganisaties en freelancers. “We hebben veel reacties gehad van mensen die van onze samenwerking hebben gehoord. De meeste reacties ontvang ik van mensen die we gefactureerd hebben. Sommigen hebben ons belachelijk gemaakt op internet. Wat opvalt is dat juist de uiterst commerciële websites die stelselmatig onze content overnemen een riedeltje afsteken: ‘jullie zijn kinderachtig, jullie hebben internet niet begrepen, de krant is op sterven na dood’ en meer van dat soort onzin. Je ziet dat de grofste partijen het hardste hun geschut inzetten.” ICT-jurist Arnoud Engelfriet was een van de velen die zijn mening uitte over de aanpak van Trouw.

Arnoud Engelfriet (ICT-jurist):
“Het internet is een medium dat is gemaakt voor het overnemen en kopiëren van materiaal. Trouw kan beter zoeken naar een systeem waarmee ze geld verdient dankzij het feit dat anderen hun content overnemen.”

Samenwerking Trouw en Cozzmoss mogelijk permanent
Naar alle waarschijnlijkheid gaat Trouw permanent samenwerken met Cozzmoss. Er zijn zelfs plannen om de samenwerking uit te breiden. Bijvoorbeeld om eens per maand de maandelijkse productie van de krant en de website op te sturen zodat Cozzmoss van maand tot maand kan bijhouden of er ergens iets wordt overgenomen. Van Loenen: “Op die manier blijven onze auteursrechten en die van onze freelancers beschermd.” De adjunct-hoofredacteur verwacht dat in de toekomst consumenten en bedrijven minder makkelijk geneigd zijn om zonder bronvermelding of betaling artikelen van Trouw te kopiëren. “We denken dat het uiteindelijk zal afnemen en dat mensen inzien dat we optreden tegen het onrechtmatig overnemen van teksten en foto’s.” Zijn die 100.000 euro aan geëiste schadevergoeding en dikke dossiers op bureaus van advocaten dan bedoeld als bangmakerij? Judith Martens van Cozzmoss ontkent dit: “Nee, zeker niet. Onze opdrachtgevers lijden schade.”

Dit artikel is onderdeel van een reeks blogposts over het auteursrecht op internet. Lees ook:

Advertisements

One Comment

  1. Dat Trouw de rechten van haar freelancers waarborgt lijkt me juist, voor wat betreft het opsporen van overnames; hence Wegener Debacle. Verder zoeken ze beter naar modellen om die content zelf te laten werken; wat Paul onder de loep neemt.


2 Trackbacks/Pingbacks

  1. By Auteursrecht op internet « Nerdette.nl on 10 Jun 2009 at 4:20 pm

    […] Deel 3: Trouw in strijd tegen contentdieven « “De auteurswet staat onder druk” Hans Wiegel praat over Nerdette » […]

  2. By De auteurswet biedt kansen « Nerdette.nl on 02 Jul 2009 at 1:45 pm

    […] 3: Trouw in strijd tegen contentdieven « Hoe werkt […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: