Skip navigation

Livebloggen wat is dat?Naar aanleiding van het bezoek aan DNA09 in Brussel waar live werd geblogd door studenten en docenten van Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg (FHJ), hebben Paul Vereijken en ik een presentatie gegeven over livebloggen. Deze presentatie is gegeven aan docenten van de FHJ  zodat zij meer inzicht krijgen in livebloggen. Want wat is livebloggen en vervangt het de gevestigde media?

Livebloggen wat is dat?
Livebloggen is het verslaan van een een tijdelijk evenement met behulp van een blog. Daarbij verslaat de verslaggever niet alleen het event, maar interacteert hij ook met verschillende lezers die een reactie op het blog achter kunnen laten. Livebloggen wordt vaak bedreven tijdens conferenties, evenementen, debatten, sportwedstrijden, zittingen, vraag en antwoordsessies of in een meeting. Livebloggen is in Nederland bekend geworden doordat media zoals De Pers, Sky News en RTL  het gebruikten om breaking news te verslaan tijdens de Schipholcrash en de aanslagen in Mumbai. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mixed media.

livebloggen-wat-is-dat

Klik op het plaatje om de hele presentatie te zien.

Mixed media
Het is geen nieuw toverwoord. Met mixed media worden de verschillende kanalen aangetoond die worden gebruikt bij het livebloggen om je blog levendiger te maken. Alleen maar tekst bloggen is ook niet alles. Daarom gebruik je naast tekst (kan via Twitter) ook video’s, foto’s, links en audio. Al deze vormen gebruik je als journalist in je digitale notitieboekje om het liveblog zo compleet en duidelijk mogelijk te maken voor je lezer.

Notitieboekje
Livebloggen komt er kort gezegd op neer als het noteren van kleine notities op een kladblok. Alleen schrijf je de notities niet op een kladblok, maar bijvoorbeeld via het blogprogramma Coveritlive op je computer en publiceert ze meteen in plaats van de je de notities pas gebruikt als je thuis bent. Je gaat meteen aan de slag met je verhaal en wacht niet totdat je thuis bent met je notitieboekje om een verhaal te schrijven.

Journalistiek livebloggen
Livebloggen is wel degelijk journalistiek bedrijven. Een journalist selecteert de informatie die hij wilt verspreiden aan zijn publiek. Daarbij zoekt hij de relevante informatie in de vorm van achtergrondinformatie, videofilmpjes, audiofragmeten of links.  Daarnaast plaatst de journalis het verhaal in een context en informeert de lezer. Dit alles doet een journalist ook tijdens het livebloggen.

Vervanging of toevoeging?
Om meteen met de deur in huis te vallen. Livebloggen is geen vervanging van de gevestigde media. Het is juist een toevoeging, want het is een nieuwe vorm van live verslaggeven met een journalistieke aanpak.

Toekomst van livebloggen
Livebloggen past in een trend die momenteel gaande is. Veel journalisten ontdekken langzamerhand de kracht van het internet en gaan er langzamerhand steeds vaker gebruik van maken. De doelgroep wil steeds vaker betrokken worden bij het ontstaan van nieuws. Een voorbeeld hiervan is de Twitterstroom die op gang is gekomen naar aanleiding van de aanslagen in Mumbai, de Schipholcrash en de ‘aanslag’ op de koningin in Apeldoorn tijdens Koninginnedag. Mensen willen meteen weten wat er aan de hand is en gaan zelf ook verslaggeven in de vorm van kleine berichten, een smalle vorm van livebloggen. Dit past daarnaast ook weer in de trend dat journalisten steeds vaker interactie zoeken met lezers. Via een liveblog heb je dit alles binnen een kanaal waar alles wordt gecentraliseerd.

Advertisements

One Comment

  1. Ik heb zoiets op ons intranet uitgeprobeerd toen onze organisatie werd bezocht door een visitatiecommissie. Het werkte erg goed! De betrokkenheid bij het hele gebeuren nam enorm toe. Alleen had ik meer mogelijkheden voor reacties moeten toevoegen. Dat Coveritlive ziet er trouwens op het eerste gezicht erg goed uit. Dank voor de tip!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: