Skip navigation

Een nieuw experiment en een behoorlijke uitdaging: een interview via Twitter. Mark Zaremba en ik kregen het idee om voor de website die we voor ons project op school maken een interview te houden met iemand die zeer te spreken is over Nieuwe Media. Maar eerst was de vraag hoe gaan we op een online-verantwoorde manier iemand interviewen. Het antwoord was snel gevonden, namelijk via Twitter. Toen stelden we ons de vraag: ‘Hoe organiseer je een interview via Twitter?’

Anne Helmond
Onze eerste interviewkandidaat is Anne Helmond. Zij is docente Nieuwe Media aan de Universiteit van Amsterdam en leek ons een zeer geschikte interviewkandidaat om ons wegwijs te maken in de wereld van social networks, omdat dit ons speerpunt is tijdens het project.

Twitter interview
Een interview via Twitter is live en openbaar voor iedereen, mits je mensen toestemming hebt gegeven. Dit kan een meerwaarde voor het interview zijn. Wanneer je lezers hebt toegevoegd aan het interview kunnen ze namelijk direct reageren, zelf content toevoegen of een vraag stellen. De vraag blijft echter: Hoe doe je dat in Twitter zonder je volgers te irriteren met een overvloed aan berichten? Daarnaast zou je nog de vraag kunnen stellen waarom wil ik er volgers bij hebben, want je zou bijvoorbeeld te veel last hebben van hun ‘tweet’s waardoor het interview onoverzichtelijk wordt.

Interviewaccount
Mark en ik hebben geprobeerd dit op te lossen door een speciaal interviewaccount aan te maken via Twitter. Maar dit is nog niet genoeg want de geïnterviewde heeft een nieuwe registratie nodig. De gast moet ons account namelijk ook volgen. Wij hebben daarom aan Anne gevraagd of ze dat wilde doen. Later beseften we dat dit een extra drempel voor haar was. Dit gaf ze na het interview ook aan. We hadden beter zelf een account voor Anne aan kunnen maken en haar het wachtwoord moeten geven. In plaats daarvan hebben we het interview via de functie Direct Messages (DM) gedaan.

Nadelen
Het nadeel van het versturen van deze Direct Messages is dat je het hele interactieve deel, namelijk de wisselwerking met de volgers uitsluit. Wat eigenlijk overbleef was een primitieve vorm van chatten, namelijk slow-chatten. De interviewer wacht lang op het antwoord en weet niet of de respondent nog bezig is met antwoorden of dat de geïnterviewde zit te wachten op een nieuwe vraag. Een tweede nadeel is dat het oorspronkelijke gesprek niet online te zien is voor iedereen. Want we gaan onze accountgegevens namelijk niet openbaar stellen voor volgers. Het gevolg hiervan is ook dat we niet kunnen linken naar de vragen en antwoorden. We hebben het deze keer opgelost door de vragen en antwoorden uit te werken en deze ‘bloot’ te plaatsen op onze website. Daarnaast is het voor ons wanneer we het interview uitwerken behoorlijk lastig om dit te doen. Dit komt omdat Twitter berichten omgekeerd chronologisch opslaat. Dit houdt in dat het meest recente bericht bovenaan staat. Een ander nadeel is dat de interviewer het gesprek niet gemakkelijk kan sturen. Hij kan namelijk niet ingrijpen als de geïnterviewde erg lang doorgaat op een onderwerp of zijwegen gaat bewandelen. Ook wordt de nuance uit de antwoorden gehaald omdat je maar een beperkt aantal tekens mag gebruiken. Daarnaast zie je de emotie van de geïnterviewde ook niet. Je staart naar een scherm met teksten en een foto.

Voordelen
Naast de vele nadelen zijn er ook voordelen aan het interviewen via Twitter. Een van deze voordelen is dat je geen aantekeningen tijdens het interview hoeft te maken. Alles staat namelijk al vast in woord op Twitter. Daarnaast zijn links, foto’s, video of tekstbestanden meteen beschik- en klikbaar. Een ander voordeel is dat de 140 tekens, waar Twitter mee werkt, zowel de interviewer als de geïnterviewde dwingen om kort en bondig te schrijven.

Aandachtspunten
Onze intentie was om ons aan de spelregels van Twitter te houden. Wij stellen onze vraag in 140 tekens en de geïnterviewde geeft zijn antwoord in 140 tekens. Helaas is dat ons deze keer niet gelukt. We hebben Anne namelijk de gelegenheid gegeven om op een vraag te antwoorden met meerdere tweets. Maar we hebben besloten dat wanneer er een volgend Twitter interview aankomt, we ons wel aan deze spelregels houden om te zien hoe een gesprek zich dan gaat vormen.

Het interview
Hier vind je de link naar het interview met Anne.

Advertisements

3 Comments

 1. Jammer dat het zonder volgers gebeurde. Een van de leuke dingen aan twitterinterviews lijkt me juist dat anderen reageren. Bijvoorbeeld dat een aantal vragen via crowdsourcing gesteld worden. Je zou dit middels een hashtag (zoals #interviewanne) kunnen doen. Dan moet je het interview natuurlijk wel vooraf aankondigen.

  Dat zou de journalist ook een nieuwe rol kunnen geven, namelijk het herschikken van informatie tot een prettig leesbaar geheel. Want waarom moeten wij lezers het interview ook in Twitterstijl lezen? Het interview voeren via Twitter (vanwege bondigheid, crowd-involvement), en dan door de journalist verwerkt tot een artikel of blogpost zoals we die kennen. (Eventueel met een link naar de hashtag, voor de brongierigen.)

  Just my 2 cents. :)

 2. @Sander Thanks for your 2 cents.
  Zoals je al gelezen hebt, hebben we er voor gekozen om het zonder lezers te doen. Omdat interviewen via Twitter een vorm van slow-chatten is, leek het ons niet geschikt om volgers uit te nodigen. Wij denken dat een programma zoals CoverItLive hier beter voor zou zijn. Omdat we dan via een backchannel vragen van lezers door kunnen laten. Dat is met Twitter momenteel niet het geval. Wanneer een volger een vraag publiceert dan staat deze meteen in het scherm. Dit kan er voor zorgen dat de geïnterviewde en de interviewer lichtelijk het spoor bijster raken. via CoverItLive kan de interviewer de vragen van lezers posten wanneer deze relevant zijn bijvoorbeeld.

  Het herschikken van informatie hebben wij gedaan op onze website voor school. Het verhaal daar is een geheel. Ik heb er voor gekozen om op mijn weblog het ‘originele’ verhaal te plaatsen zodat lezers kunnen zien hoe het interview is verlopen.

 3. Hoi Sanne. Mijn opmerking waren ook zeker niet als kritiek bedoeld. Jullie maken bepaalde keuzes en die zijn zeer goed te verantwoorden.

  Het verslag op jullie schoolsite had ik nog niet gezien, maar nu wel, en dat is inderdaad wat ik voor ogen had.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: