Skip navigation

Studenten journalistiek uit Amsterdam, Utrecht en Tilburg hebben zich woensdag en donderdag verenigd om live te bloggen vanaf het School voor Journalistiek-congres in Utrecht. Samen met Paul Vereijken, Robert Buzink, Pieter Sabel en Mark Zaremba heb ik via CoveritLive voor de tweede live geblogd. Als enige dame in het mannelijke gezelschap voelde ik me erg op mijn plek, het blijft stiekem toch wel een mannenwereldje.

Robert, Sanne en Paul bloggen live. Picture taken by Mark Zaremba

Robert, Sanne en Paul bloggen live. Picture taken by Mark Zaremba

Villamedia
Tijdens het bloggen op woensdag kregen we via Bart Brouwers, hoofdredacteur Sp!ts, te horen dat Villamedia delen uit onze blog had gepubliceerd over de uitspraken die Ben Rogmans, uitgever de Pers, had gedaan tijdens het congres over kranten en commercie. Omdat een liveblog een vluchtig medium is kan het voorkomen dat er tikfouten in staan en dat de nuance van de delen tekst die wij typen verloren kan gaan. Dit was dus ook het geval in het artikel van Villamedia. Ze hadden braaf al onze tikfouten laten staan in het artikel en alles dus letterlijk geknipt en geplakt. Dit vind ik geen goede journalistiek en zeker geen goed voorbeeld voor de journalistiek, ook gezien de functie van Villamedia. Ik vind dit geen goede journalistiek omdat er niets is gecheckt door de journalist die het artikel heeft geschreven en hij heeft ook geen contact opgenomen met Ben Rogmans  terwijl dit wel belangrijk is omdat de quotes die Villamedia gebruikt afkomstig zijn van Ben Rogmans. Het is echt heel simpel en regel nummer één: hoor en wederhoor.

Live-blog
Het live-bloggen verging deze keer heel anders de vorige keer tijdens het MediaDebat in Amsterdam waar ik ook aan mee heb gedaan samen met Robert. Dit keer zaten we niet een paar uurtjes bij een bijeenkomst in Amsterdam, maar twee volle dagen in Utrecht. Fysiek vergen die twee dagen veel van je omdat je constant gefocussed bent op datgene wat er wordt gezegd. Daarom hebben we er ook voor gekozen om met twee mensen het verslag te doen, omdat twee mensen nu eenmaal meer horen dan de ander. Wat ook een verschil was, is dat we dit keer geen Twitter hebben gebruikt om miscommunicatie te voorkomen. Dit was de vorige keer soms wel het geval. Dit kwam met name omdat we toen verspreid over de zaal verslag deden, hierdoor heb je minder contact met je collega bloggers en dus ook minder overleg en overzicht op wat er op het liveblog wordt gepubliceerd. In Utrecht hebben we ervoor gekozen om met z’n allen aan een tafel te zitten zodat we goed konden overleggen en op elkaars scherm konden zien wie wat aan het typen was. Een nadeel waar we dit keer weer tegen aanliepen was dat er geen wifi aanwezig was. Het gevolg was dat we elke dag een duur eendaags abonnement van vierentwintig uur moesten aanvragen bij T-mobile hotspots. Maar al met al is het weer een multimediale liveblog geworden met foto’s, verslagen, polls en filmpjes waarin we de aanwezigen geïnterviewd hebben. De blog is terug te lezen op de website van De Nieuwe Reporter.

Gastsprekers
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=SuIJEzU5PfQ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: