Skip navigation

Het jaar loopt ten einde en hoe mooi is het dan om als Nerdette te horen dat het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologieën (ViNT) 2008 tot het jaar van de nieuwe media heeft benoemd. Zo meldt Techzine het tenminste op hun website. Diverse nieuwe media-vormen zijn populairder geworden, denk hierbij aan bijvoorbeeld Twitter.

ViNT
sogetiHet verkenningsinstituut is onderdeel van ICT-dienstverlener Sogeti Nederland. Het ViNT is al enkele jaren bezig met onderzoeken naar de nieuwe media. Aan het eind van 2008 maakte het instituut de tien belangrijkste nieuwsfeiten in combinatie met de nieuwe media bekend.

Top 10 volgens ViNT
1. De verkiezingscampagne van Obama
2. Het drama rond internetsparen bij Icesave
3. De rellen in Mumbai (India)
4. Val van minister Vogelaar begint op GeenStijl
5. NOS doet goede internetzaken bij Olympische Spelen van Beijing met live-streams
6. Lance Armstrong kondigt comeback aan via internet
7. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken laat zich volgen via Twitter
8. De nieuwe werkwoorden Hyven en Wii-en
9. Film Fitna op internet, drie uur na verschijnen, drie miljoen keer bekeken
10. Beschadigde kabels bij Alexandrië leggen internetverkeer in groot deel Azië plat

Twitter
Menno van Doorn, directeur ViNT, stelt dat de rol van nieuwe media bij de rellen in Mumbai en tijdens de verkiezing bij Barack Obama opvalt. “Via Twitter zijn mensen op de hoogte gehouden van campagnebijeenkomsten van Obama en werd aan mensen gevraagd om te doneren. Dat heeft de draagkracht van de campagne onder de burgers geweldig versterkt. De campagnekas werd met 150 miljoen euro gespekt.” Obama had op het moment van de verkiezingen 806,659 vrienden op Myspace en op Faceboek 2.317.339 maatjes. In Mumbai waren het burgerjournalisten die via Twitter verslag deden van de rellen. Ze gebruikten ook het foto-communitie Flickr om foto’s de wijde wereld in te slingeren. Van Doorn legt op Techzine uit dat CNN voor haar televisieverslaggeving nieuwe mediaberichten die uit de hotelkamers werden verstuurd per sms, Twitter of e-mail gebruikte. Dat is volgens hem de toekomst: burgerjournalisten die de grote nieuwsdiensten ondersteunen. Het oude idee dat nieuwe media de oude op zouden lossen is in onbruik geraakt: over een paar jaar hebben we het zelfs niet meer over oude en nieuwe media.

Kritiek op de top 10
Natuurlijk omvat de top 10 niet alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is op het gebied van nieuws en nieuwe media. De lijst kan nog met tientallen andere nieuwe media nieuwsfeiten aangevuld worden. Zo zou het NiVT ook de liveblog over Mumbai die werd bijgehouden door journalistiekstudenten Peter van de Ploeg en Loek Essers meegenomen kunnen worden op nummer 3. En zo ook de liveblogs die op beginnen te komen tijdens bijvoorbeeld journalistieke congressen. Ik ben benieuwd wat het jaar 2009 ons gaat geven op het gebied van nieuwe media.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: